שתף

תבשיל דוחן עם גזר, היזיקי ושורש דייקון / זהר צמח וילסון ואביטל סבג

05.02.11

במטבח עם זהר צמח וילסון ואביטל סבג
תבשיל דוחן עם גזר, היזיקי ושורש דייקון

דוחן הוא אחד מאותם סוגי דגנים שמעורר לא פעם את התגובה הנדושה "זה נראה כמו אוכל לציפורים." אכן, במדינות המערב הדוחן משמש בעיקר כמספוא להזנת בעלי חיים. הסיבה העיקרית לכך היא שרוב המזון המגודל היום בעולם המערבי נועד להאכלת בעלי חיים, דבר היוצר בזבוז משאבים אדיר. בעוד שקילו דוחן ינפיק לבני האדם קילו של מזון למאכל, קילו דוחן שישמש להאכלת בעלי חיים יניב לנו פחות מ-70 גרם של בשר למאכל.

האבסורד הוא שגם במדינות בהן אנשים גוועים מרעב, מגדלים בקר לייצוא למדינות המערב העשירות. לו היו משתמשים באותם שדות לגידול ירקות ודגנים למאכל בני האדם במקום לבעלי חיים, היה מספיק אוכל עבור כולם. משאבים יש, אפילו עם ריבוי האוכלוסייה של ימנו. הבעיה נובעת מחלוקת משאבים מעוותת.

במדינות רבות דוחן משמש כמרכיב עיקרי בתזונת בני האדם. דוחן נפוץ באפריקה ובמזרח הרחוק. הדגן טף, ממנו האתיופים מכינים את לחם האינג'רה הנהדר, הוא בעצם זן של דוחן. מהדוחן ניתן להכין לחמים, בירות, נזידים, ודייסות.

יתרון נוסף בשימוש בדוחן הוא כמות המשקעים הנמוכה לה הוא זקוק ועל כן ניתן לגדלו גם באזורים צחיחים יחסית ובאזורים קשים לחקלאות עם קרקעות לא פוריות.

הדוחן עשיר בוויטמינים B-2 ו-B-3, ובמינרלים סידן, ברזל, וזרחן ומכיל חומצות אמינו, לציטין, וחומצה פיטית. הוא עשוי לסייע בהפחתת רמת הכולסטרול וצמצום נשירת השיער כתוצאה מטיפולי כימותרפיה.

שורש הדייקון הינו סוג של צנון לבן ומוארך. ניתן להשיגו בבתי הטבע. טעמו חריף כשל צנון, אך בבישול הוא נעשה מתקתק. הוא מסייע בעיכול שומן ובניקוי הכבד. במידה ולא השגתם דייקון, אפשר להחליפו בקולורבי או לפת.

זמן הכנה: 5 דקות
זמן בישול: 45 דקות
6 מנות

המצרכים הדרושים:
2 גבעולי בצל ירוק, פרוסים
2 כפות שמן זית
2 גזרים מגוררים
שורש דייקון – חתיכה בגודל של כ-7 ס"מ, חתוכה לפרוסות דקות
1 כוס דוחן
1/4 כוס אצת היזיקי (לאחר השרייה של 10 דקות במים), מסוננת
6 כוסות מים
מלח שומשום (גומשיו), לקישוט

אופן ההכנה:
מאדים את הבצל הירוק ב-1 כף שמן זית
מוסיפים את הדייקון החתוך, הדוחן וההיזיקי ומאדים במשך כ-3 דקות.
מוסיפים את המים ומביאים לרתיחה. מכסים את הסיר ומבשלים על להבה נמוכה במשך כ-30 דקות.
מערבבים ומניחים בצד, בסיר מכוסה, במשך 5 דקות.
מוסיפים את שארית שמן הזית, מפזרים מלח שומשום ומגישים.

אתם מוזמנים להיכנס אל פורום תזונה שלנו. זהו המקום לשאול שאלות, לשתף במתכונים ורעיונות, ואף להגיב לשאלות וסוגיות המועלות בו.

המתכון לקוח מהספר "תזונה אינטגרטיבית" מאת ג'ושוע רוזנטל, מייסד המכון לתזונה אינטגרטיבית (לימודי הכשרה כמאמני תזונה אותם ניתן ללמוד גם מישראל). הספר נמצא בתהליכי תרגום לעברית וייצא לאור בהוצאת פוקוס. זהו אחד משפע המתכונים הנלמדים בסדנאות הבישול הבריא שעורכים שפית הבריאות אביטל סבג ויועץ הבריאות והתזונה האינטגרטיבית זהר צמח וילסון. פרטים אודות הסדנאות בלחיצה כאן.

שם הכותב: זהר צמח וילסון ואביטל סבג
אודות הכותב: זהר צמח וילסון - מורה ויועץ בגישת התזונה האינטגרטיבית. מייסד מרכז Alok Holistic Health בניו יורק. מנחה ומרצה בתחום הבריאות והתזונה בארץ ובעולם. לימד והדריך ב-Institute for Integrative Nutrition בארה"ב. יועץ בריאות הוליסטית מוסמך על ידי ה-American Association for Drugless Practitioners. חבר ב-Psi Chi, אגודת הכבוד הלאומית האמריקאית בפסיכולוגיה.
אביטל סבג -
מומחית לרפואה ותזונה טבעית, נטורופתית מוסמכת Li.ac.N.D, המתמחה בתזונה ודיקור סיני. מרצה לתזונה, רפואה טבעית, ושיטות מגע בבתי הספר לרפואה משלימה.
אימייל: [email protected]
כתובת אתר: לחץ כאן

שלח לחבר  
שנה גודל Powered by Bonsite ©
    
רוצים להתעדכן באירועים החדשים הרבה לפני כולם? רוצים לקבל את התוכן החדש שלנו? השאירו מייל ונעדכן אתכם בכל שבוע

חיפוש במאמרים

כותבי הבית שלנו

מאמרים

יוגה
נומיינד - השער לעולם הרוח - כל הזכויות שמורות ©