שתף

אומגה 3 צמחי ומשמן דגים- מה ביניהם? / מואיז אלוש

25.03.11

אומגה 3 - כללי
חומצות שומן מסוג "אומגה 3" נחקרות בעשרות השנים האחרונות וזאת כתוצאה מההכרה הגוברת והולכת שהן מקבלות מהקהילה המדעית בצורה מחקרים מקיפים במגוון רחב של תחומים.
אומגה 3 נקשר בסיוע בהפרעות קשב וריכוז, הורדת כולסטרול גבוה, דיכאון, זיכרון,  בריאות הלב ועוד.

כיצד אומגה 3 יכול לסייע במגוון כה רחב של תחומים ?
ייתכן שחלק מהתשובה נעוץ בעובדה כי חומצות שומן אומגה 3 מרכיבות את "ממברנת התא", המעטפת שלו. מעטפת התא אחראית בין השאר על סלקטיביות החומרים הנכנסים אל התא וממנו.

לאומגה 3 תפקידים רבים בגוף האדם ולמרות זאת, אומגה 3 אינו מיוצר ע"י גופנו ומכאן חשיבות צריכתו בתזונה. מאז המהפיכה התעשייתית, מסתבר, אנו צורכים פחות ופחות אומגה 3.
מצד אחד, אנו צורכים פחות דגים, מצד שני, האוקיינוסים הולכים ומזדהמים וקיימת בנוסף בעייה של "דלדול הדגה" בעולם.

חומצות שומן אומגה 3 - "על רגל אחת"
אומגה 3 בטבע קיים בצורתו הצמחית או בשפה מדעית - ALA
ALpha Linolenic Acid.  זו גם חומצת השומן הנאכלת ע"י דגים למינהם אשר ממירים אותה לשתי חומצות שומן אחרות המוכרות בשם: EPA&DHA.
מוח האדם מכיל בסה"כ 10% אומגה 3, נתון שכדאי לזכור כשמדובר במניעת "מחלות מוח" למינהן או לכל הפחות "תחזוקת המוח".

שמן דגים
רבים מילידי שנות ה-50 עדיין זוכרים את "כפית שמן הדגים" שניתנה להם בילדותם, מסתבר ששמן דגים היה ידוע כבר אז בתועלותו הבריאותית, גם אם הבסיס המדעי היה אז בחיתוליו.
יחד עם זאת, אין ספק כי מדינות מתועשות במערב, כמו גם מדינות בהתפתחות, שינו ללא הכר את המערכת האקולוגית שלנו .
כיום שמן דגים הוא תעשייה ענפה אשר עונה על הצורך באומגה 3, עם זאת, לאור הזיהום האקולוגי בכדה"א עולה השאלה: "האם ניתן לצרוך אומגה 3 צמחי ומה יתרונו?"
שאלה זו מתחדדת לאור תקנים במערב המגבילים כיום את הזיהום "המותר" בתוספי מזון שמן דגים למינהם.

אומגה 3 צמחי
אומגה 3 צמחי מצוי בעלים ירוקים,פשתן,זרעי פשתן,שמן פשתן,מרווה,אגוזי מלך ועוד. היה ניתן לחשוב שצמחונים חסרים באומגה 3 מאחר והם אינם צורכים דגים אך מחקרים מראים כי צמחונים בעלי תזונה נאותה הם בעלי רמות תקינות של אומגה 3 בדם.

מקורות צמחיים של אומגה 3 אינם בהכרח עדיפים על שמן דגים בהתחשב בעובדה כי שמן פשתן למשל מתחמצן במהירות, מכיל הורמונים צמחיים ואלרגנים. מקור חדש יחסית לחומצות שומן אומגה 3 פותח במכון וולקני במדינת ישראל אשר מבוסס על זרעי "מרווה מרושתת", מקור זה יציב ונטול זיהום.

לסיכום, אומגה 3 היא חומצת שומן חיונית הנמצאת בחסר הולך וגדל בגופנו במהלך 100 השנים האחרונות. מירב תוספי אומגה 3 בשוק הם שמן דגים, אשר מכיל ריכוז גבוה של EPA&DHA. הזיהום האקולוגי, אשר לא פסח על האוקיינוסים, מביא לעניין ציבורי הולך וגדל במקורות אומגה 3 צמחי. 

שם הכותב: מואיז אלוש
אודות הכותב: מייסד "אומגה 3 הדור החדש".
אימייל: [email protected]
כתובת אתר: לחץ כאן

שלח לחבר  
שנה גודל Powered by Bonsite ©
    
רוצים להתעדכן באירועים החדשים הרבה לפני כולם? רוצים לקבל את התוכן החדש שלנו? השאירו מייל ונעדכן אתכם בכל שבוע

חיפוש במאמרים

כותבי הבית שלנו

מאמרים

יוגה
נומיינד - השער לעולם הרוח - כל הזכויות שמורות ©